Skapa abonnemangsbiljetter

Abonnemangsdragning ger era gäster möjlighet att delbetala en biljett månadsvis, t ex årskort. Gästen fyller i uppgifter till ett betalkort på en webbsida och sedan utförs dragning månadsvis via Nets Easy. Om dragning uteblir så spärras biljetten automatiskt. Fungerar som autogiro men istället för att kopplas till kundens bankkonto kopplas ett bankkort, och det är mindre manuell hantering för personalen jämfört med autogiro. Nedan följer instruktioner hur man steg för steg skapar upp biljetter för abonnemangsdragningar.

1. Skapa avgift

Börja med att skapa en avgiftsartikel som ska dras varje månad under Artiklar > Skapa artikel > Skapa avgift. Avgiftens syfte är att rätt kontering ska göras för varje månadsdragning, men priset sätts till 0 eftersom priset sedan anges i biljetten som säljs till kund - därför behöver man bara skapa en enda avgift, inte flera.

Sätt därför ett generellt namn (t ex "Abonnemangsdragning") och lägg in korrekt kontering som när man skapar en artikel.

Publicering behöver inte fyllas ut då artikeln aldrig ska säljas separat och därför inte behöver vara synlig i kassor.

2. Skapa biljettmall

Skapa biljettmall för biljetten som kunden ska använda, med standardinställningar för biljettläsare. Samma biljettmall används med fördel till alla abonnemangsbiljetter.
Giltig från: Idag
Giltig: 1 månad

När betalning dragits från kundens betalkort förlängs biljettens giltighetstid med 1 månad, så det behöver inte läggas längre giltighetstid.

3. Skapa biljett

Skapa en biljett precis som man skapar en vanlig biljettartikel.

Priset är det som kommer dras vid varje månadsbetalning, så här lägger behöver man t ex lägga upp en vuxenbiljett och en seniorbiljett.

Ägarinfo: Personlig

4. Skapa abonnemangstyp

Sista steget är att knyta biljetterna till en abonnemangstyp, för att koppla abonnemangsfunktionalitet till biljetten. Annars är biljetten bara en helt vanlig biljett som ska betalas i kassan. Denna funktion är för tillfället gömd under nya admin-gränssnittet - hit hittar man genom att gå via Inleverans, Inventering eller Kassering i menyn. I det nya fönster som öppnas, gå till Inställningar och välj Abonnemangstyper i menyn.

Klicka på knappen uppe till höger för att skapa en ny abonnemangstyp. Fyll sedan i fälten:

Namn:
Beskrivning av abonnemangstypen, t ex:
Bundet 12 månader
Löpande

Applicerbar på:
Vilka biljetter (från steg 3) som ska använda denna abonnemangstyp

Debiteringsartikel:
Vilken avgift vars kontering ska användas vid varje månadsdragning för denna abonnemangstyp (artikeln från steg 1)

Typ:
Bundet: Abonnemanget blir bundet på det antal månader som anges och kunden måste betala för alla dessa månader.
Löpande: Abonnemanget kan avbrytas av kund när som helst

5. Kontering

Ett nytt betalsätt har nu lagts till i ert system: Abonnemangsdragning
Det måste läggas in kontering för detta betalsätt så att det redovisas korrekt. Kontrollera med er ekonomiavdelning och lägg eventuellt upp nytt konto och sedan kontering i systemet.

Försäljning av abonnemangsbiljett

Abonnemangsbiljetter kan endast säljas i en fysisk kassa, inte i webbshop eller självbetjäningskiosk. Försäljning sker som vanligt med personliga biljetter, man söker upp biljetten och lägger in kontaktinformation till kunden. Biljettens pris blir alltid 0, så i kassan trycker man bara på slutför för att genomföra köp. Ett mejl skickas då till kundens e-postadress med en länk. Kunden klickar på länken och registrerar sitt betalkort och betalar samtidigt priset för biljetten. Sedan är en månadsdragning startad för kunden.

Om kundens betalkort närmar sig utgångsdatum skickas ett nytt mejl till kunden där de kan gå in och uppdatera kortinformationen i god tid innan kortet går ut.